Natuurimpressies

Dankzij zijn geografische ligging in een regio waar de klimaatzones van West-Europa, Oost-Europa en de Balkan elkaar treffen, heeft Hongarije een gevarieerde, deels unieke natuur en is het land een paradijs voor vogelaars en liefhebbers van vlingers. In het totaal zijn er zo'n 373 vogelsoorten officieel geregistreerd. In de buurt van Vác bevinden zich twee van de belangrijkste vogelgebieden van het land: de Donaubocht en het Börzsöny-gebergte, beiden met een totaal verschillende habitat. Ook de Cserhát, waar ons dorpshuis ligt, biedt met zijn gevarieerde landschap van bossen, beekjes, meertjes en landbouwgebieden een habitat aan planten- en dierensoorten die je in Nederland niet of zelden ziet.
Langs de oever en in de rivierbossen van de Donaubocht kom je ijsvogels tegen, grote zilverreigers, diverse soorten spechten, duikereenden, aalscholvers en zwanen. Meer land inwaarts vind je bijeneters die nestelen in holtes in zandafgravingen en wielewalen. De Börzsöny biedt uitstekende gelegenheid tot het waarnemen van roofvogels. Dankzij een broedprogramma is er een groeiende populatie van Oeraluilen in het gebied.

Voor wie geïnteresseerd is wat er zoals te vinden is aan vogels, vlinders, planten, reptielen en andere diersoorten hou ik op deze pagina bij wat ik op mijn wandelingen zoals tegenkom. Ik ben bepaald geen bioloog, hooguit een geïnteresseerde amateur en er gaan flinke periodes voorbij dat ik niets op de foto zet. Maar er is genoeg te zien.
Geelgors 4 februari 2013
Een geelgors in het park aan de Donau.


Pestvogels 31 januari 2013

Je ziet de laatste dagen regelmatig enorme groepen vogels hoog in de boom samen twitteren. Vliegend doen ze een beetje aan spreeuwen denken. Het zijn pestvogels, geen regelmatige gasten, maar invasievogels die uit steppengebieden, die Hongarije af en toe aandoen. De laatste invasie was in 2009.


Goudvinken 16 januari 2013

Er zaten hele groep goudvinken in een kwetsenboom bij het rivierbos. Je ziet ze knagen aan de bloemknoppen.

Boerenzwaluw 13 augustus 2012

De boerenzwaluw zat op de elektriciteitskabel in de straat, we konden hem bij wijze van spreken van ons balkon af aanraken

Herfsttijloos, 4 september 2012,

Een krokus in de herfst, midden in hooiland langs de Donau. Mooi, maar wel giftig... hoe doen boeren dat?

Distelvlinder, 25 september 2012

Op de hulst in de tuin in Vác. Hulst prikt ook...


Oostelijke weerschijnvlinder 21 juni 2012.

Hij viel me op vanwege de prachtige glans in de zon. Krijg dat maar eens op de foto. Maar zo is hij ook mooi

Clematis integrifolia, 12 mei 2012, bij de Donau

Leek wel een clematis, dacht ik, maar dan met een heel kort steeltje. Was ook een clematis, vertelde een kennis.

Zuidelijke pijpbloemvlinder, 11 mei 2012

In het natuurgebied langs de Donau, op een groot veld.

IJsvogel 5 december 2011

Wat zie ik de ijsvogel vaak als een blauwe flits voorbij schieten, en wat is het moeilijk hem op de foto te krijgen. Deze zat op een boom die gestrand was bij zeer laag water
Dambordje 12 juni 2011

Het dambordje landde tijdens een wandeling bij Nógrádsáp op mijn vinger en bleef maar zitten, tot ik er uiteindelijk genoeg van kreeg.

Groot Nachtpauwoog, juli 2010, Nógrádsáp

Doodstil zat hij op een stevige grashalm. Vliegen overdag is duidelijk niet leuk, we konden hem bij wijze van spreke optillen.
Boomkikker op walnoot, september 2006, Nógrádsáp

In het zonnetje op een walnoot die precies op jezelf lijkt, wat wil je nog meer?

Comments

Popular posts from this blog

Te huur: ruim vakantiehuis met grote tuin